Industry Digest DECEMBRIE 2022

O reproiectare futuristă pentru una dintre clădirile emblematice din Anvers, o cabană fantastică din lemn cu fațadă care pare din sticlă și culoarea anului de la Pantone: citiți știrile de arhitectură din această lună în ultimul Industry News Digest din anul 2022.

Acesta este noul aspect al faimosului turn art deco din Anvers?

Boerentoren din inima orașului Anvers (Belgia) este unul dintre cele mai renumite repere ale orașului. Finalizată în anul 1931, capodopera art deco a fost cândva cel mai înalt turn din Europa și primul zgârie-nori oficial de pe continent. Cu aproape un secol mai târziu, povestea clădirii emblematice intră într-un nou capitol.

Arhitectul Daniel Libeskind a dezvăluit planurile pentru o transformare spectaculoasă a turnului Boerentoren. În prezent, clădirea este cu greu accesibilă locuitorilor și turiștilor din Anvers, însă Libeskind intenționează să redea turnul persoanelor din Anvers, transformându-l într-un nou centru cultural public. Acesta va fi extins pentru a crea spații pentru expoziții, o platformă cu vedere panoramică, o grădină cu sculpturi pe acoperiș și noi restaurante și baruri. Deși Libeskind susține că toate caracteristicile originale ale clădirii istorice vor fi păstrate, designul său futurist și atrăgător îi va oferi turnului o dimensiune complet nouă.

Citiți întreaga povestire aici.

Viva Magenta este culoarea anului de la Pantone

Institutul culorilor Pantone a anunțat că 18-1750 Viva Magenta este Culoarea anului pentru 2023. Pantone, care este considerat o autoritate în domeniul culorilor, descrie culoarea complet nouă ca fiind „curajoasă și neînfricată, a cărei exuberanță promovează o sărbătoare veselă și optimistă”, susținând, de asemenea, că este „înrădăcinată în natură, coborând din familia roșului, ceea ce demonstrează un nou semnal de forță”.

18-1750 Viva Magenta a fost inspirată de nuanța extractului de coșenilă, unul dintre cei mai prețioși coloranți folosiți din punct de vedere istoric pentru a colora textilele, cosmeticele și alimentele. ArchDaily a selectat 16 proiecte recente de design din întreaga lume – inclusiv pavilioane, case și școli – care ilustrează posibilitățile Viva Magenta.

Citiți în continuare aici.

Cabana care pare din sticlă reflectă pădurea din jur

Un refugiu superb în pădurea din East Sussex, Anglia, arată cum utilizarea sticlei și a unei fațade îmbrăcate în lemn poate avea un efect uimitor de a părea din sticlă. Ferestrele mari permit să se vadă direct prin cabană, care a fost proiectată de Michael Kendrick Architect Cabana sustenabilă, cu impact redus, creează o experiență de imersiune, ca și cum ar fi una cu pădurea. Este construită pe un teren în pantă în zona High Weald Area of Outstanding Natural Beauty din sud-estul Angliei, fără a afecta niciun copac existent în pădure.

Utilizarea sticlei a fost un element crucial în procesul de proiectare, deoarece permite pătrunderea luminii naturale și îmbunătățește legătura clădirii cu împrejurimile sale. Ferestrele mari oferă priveliști spectaculoase asupra pădurii în două direcții. În același timp, sticla electrocromică se colorează atunci când trece o sarcină electrică prin ea, oferindu-le intimitate rezidenților. „A fost important pentru noi ca ambele fațade principale să prezinte geamuri generoase, fără cusur”, a explicat Kendrick, „pentru a da lojei un sentiment de transparență și de apartenență în cadrul său”.

Citiți întreaga povestire.