De ce arhitectura virtuală pare adesea atât de familiară? De ce fațada unui nou zgârie-nori german are forma unui fermoar? Și cum contribuie o clădire a unei fabrici vietnameze la crearea unui aer mai curat într-o zonă industrială densă? Aflați în rezumatul de știri din această lună.
Fațada unei fabrici cu plante amplasate etajat purifică aerul din Vietnam
Cu aspectul său verde atrăgător, Fabrica Jakob este o oază de verdeață într-un deșert de beton cenușiu. Fațada clădirii este plină de straturi de plante, ceea ce o face o curiozitate în parcul industrial mohorât în care este situată, în apropiere de metropola vietnameză Ho Chi Minh City. Verdeața are un efect revigorant din mai multe puncte de vedere: nu numai că înviorează peisajul, dar oferă și adăpost împotriva ploii și soarelui și purifică aerul în această zonă comercială dens dezvoltată.
Fabrica Jakob Rope Systems, specializată în fabricarea de plase personalizate din oțel, face parte dintr-o zonă industrială uriașă din cel mai mare oraș din Vietnam. Numeroasele fabrici acoperite cu beton din zonă au un impact negativ asupra mediului: acestea împiedică scurgerea apei și pot crește temperaturile, deteriorând ecosistemul fragil.
Dispunerea verticală a fabricii Jakob, proiectată de G8A Architects și de Rollimarchini Architects, reprezintă o adevărată binecuvântare pentru zonă: aceasta reduce amprenta totală a clădirii și creează spațiu pentru grădini amenajate și pentru curți verzi. Halele de producție ale fabricii sunt ventilate în mod constant de adierile de vânt care pătrund prin deschiderile din fațade. De asemenea, spațiile verzi contribuie la scăderea temperaturii atmosferice prin evaporare, acționând ca purificatoare de aer și ca liant pentru particulele de praf. Citiți mai multe despre numeroasele efecte pozitive aici.

De ce arhitectura virtuală pare întotdeauna familiară
Lumile virtuale precum Metaverse reprezintă o oportunitate unică de a ne lăsa imaginația să se dezlănțuie: infrastructurilor digitale nu le pasă de legile fizicii, iar designerii nu sunt limitați de o voce a rațiunii. Este libertatea arhitecturală supremă, însă cumva, designerii digitali nu sunt impulsionați să se implice în toate. De ce continuă aceștia să creeze universuri virtuale care par reale?
Răspunsul poate fi găsit în principiul familiarității: un fenomen psihologic care descrie tendința noastră de a prefera lucrurile pe care le cunoaștem. Pur și simplu ne place ceea ce ne este deja familiar – fie că este vorba de mâncare, de muzică, de design sau de arhitectură. Aflați mai multe aici.

J. Mayer H. învelește turnul recent finalizat din Düsseldorf cu o fațadă tip „fermoar”
Faceți cunoștință cu noul zgârie-nori tip „fermoar” al Germaniei: turnul RKM 740 din Düsseldorf-Heerdt. Proiectul realizat de J. Mayer H. Architects și de consultantul de fațadă Ebener face parte dintr-un campus de mari dimensiuni, situat de-a lungul râului Rin, unde locuințele se întâlnesc cu spațiile de lucru pentru diverse unități de îngrijire a sănătății.
Fațada distinctivă tip „fermoar” este realizată din metal perforat și servește ca o cortină care aduce umbră în interioare. Cu curbele sale ușoare și cu modelul de forma unui fermoar, aceasta se deschide și se închide strategic, în funcție de orientarea clădirii. „Pe laturile de est, sud și vest ale clădirii, învelișul ondulat se deschide în mod generos, oferind în același timp umbră și protecție împotriva vântului. Pe latura de nord, fațada este închisă, pentru a asigura izolarea fonică față de trafic”, explică echipa. Aruncați o privire mai atentă aici.
