Industry Digest OCTOMBRIE 2023

Rezumatul de știri din această lună privește înapoi și înainte: deoarece în această ediție evocăm proiectele de arhitectură care și-au lăsat amprenta în anul 2023 și ne întrebăm: va face inteligența artificială ca aspectul creativității umane să devină în curând irelevant? Analizăm, de asemenea, trei abordări care ne vor ajuta să reducem amprenta de carbon a arhitecturii și construcțiilor.

Trei soluții pentru a reduce amprenta de carbon a proiectelor de arhitectură

Din punct de vedere istoric, arhitectura a constat întotdeauna în identificarea nevoilor oamenilor și în transformarea acestora în structuri locuibile proiectate cu atenție. Însă în contextul actual al construcțiilor durabile, acest lucru nu mai este suficient. Dacă dorește să realizeze în mod eficient decarbonizarea, sectorul construcțiilor trebuie să gândească în mod ciclic și să adopte soluții inovatoare și durabile.

Arch Daily a analizat în profunzime trei abordări de-a lungul ciclului de construcție, care vor contribui la reducerea amprentei de carbon a arhitecturii: construirea în mod mai bun cu mai puțin, construirea durabilă a clădirilor și construcția circulară prin reciclarea cu un pas în plus. Citiți întreaga poveste.

Cinci proiecte emblematice de arhitectură finalizate în anul 2023

Chiar și cu câteva luni înainte de final, putem afirma cu certitudine că a fost un an extraordinar pentru arhitectură pentru design. Mai multe proiecte revoluționare din întreaga lume au lăsat, fără îndoială, o amprentă în anul 2023. Această listă evidențiază cinci finalizări mult așteptate, de la hipnotizantul Planetariu Orionis nou al firmei Snøhetta din Douai, Franța, până la uimitoarea extindere a Muzeului American de Istorie Naturală din New York, realizată de Studio Gang. Printre ceilalți arhitecți incluși în listă se numără MVRDV, Zaha Hadid Architects și OMA în colaborare cu Shohei Shigematsu. Aici se află lista completă.

Arhitecți vs. IA: cine va proiecta viitorul?

Potrivit Institutului American al Arhitecților (AIA), 90% dintre firmele de arhitectură se așteaptă să utilizeze (mai mult) inteligența artificială în următorii trei ani. Acest lucru ridică o întrebare importantă: vor rămâne arhitecții principalii creatori ai mediului nostru construit sau IA va prelua controlul în câțiva ani?

Arch Daily examinează impactul pe care îl au în prezent instrumentele revoluționare de inteligență artificială și îl pune în balanță cu rolul indispensabil al creativității umane. Întrebarea extrem de importantă este: va rămâne abordarea umanistă a arhitecților esențială pentru proiectare sau, într-o bună zi, IA va fi capabilă să facă lucruri fără noi? Citiți întreaga poveste.