Industry Digest APRILIE 2023

În ediția din această lună a Industry News Digest, analizăm mai îndeaproape revoluția incluziunii în arhitectură, explorăm un mall post-apocaliptic și zugrăvim o nouă perspectivă asupra schimbărilor climatice prin proiecte inspirate de Van Gogh. Fiți alături de noi în timp ce descoperim aceste povești fascinante!

Arhitectură incluzivă: adoptarea diversității în design

Având în vedere că aproximativ 1 miliard de persoane, adică 15% din populația globului, trăiesc cu dizabilități, incluziunea și accesibilitatea reprezintă o prioritate de top în arhitectură. Aceasta merge dincolo de simpla conformare cu cerințele obligatorii.

Strategiile de proiectare bine gândite, cum ar fi utilizarea culorilor contrastante și a luminii naturale, pot îmbunătăți considerabil navigarea și percepția spațială pentru toată lumea. Dar acest aspect este deosebit de important pentru populația aflată în proces de îmbătrânire, care se estimează că se va dubla până în 2050. Arhitectura și designul viitorului vor acorda probabil prioritate scărilor și coridoarelor mai largi, spațiilor flexibile și adaptabile și utilizării de materiale simple, pentru a promova accesibilitatea. Este, de asemenea, posibil ca proiectarea mobilierului să ia în considerare diversele forme corporale și nevoi contextuale. În plus, analiza datelor și cartografierea orașului pot contribui la identificarea zonelor cu accesibilitate ridicată, precum și a potențialelor bariere.

Arhitecții trebuie să-și îmbunătățească în mod continuu abordările, politicile și codurile de proiectare, pentru a promova o lume mai incluzivă. Adaptarea rapidă și integrarea unor abordări inovatoare și holistice în procesul de proiectare sunt esențiale.

Alăturați-vă revoluției incluziunii în arhitectură, citind în continuare despre acest subiect.

De la teren pustiu populat de zombi, la comunitate înfloritoare

Ați auzit deja de serialul TV „The Last of Us” (Ultimul dintre noi)? Acesta este o adaptare a popularului joc video care se desfășoară într-o lume post-apocaliptică a zombilor. O locație notabilă prezentată în serial este un mall abandonat din Calgary, Alberta, care trece acum printr-o transformare remarcabilă într-o destinație cu utilizare mixtă.

Proiectul ambițios de reamenajare este condus de firma de arhitectură Dialog cu sediul în Calgary și de Primaris REIT din Toronto. Planul este de a păstra porțiuni din structura exterioară a mall-ului, transformându-l în același timp într-un complex în aer liber de vânzare cu amănuntul, completat de noi turnuri rezidențiale. Componenta rezidențială, denumită „Northland” și dezvoltată de Deveraux, va consta din 229 de unități, care variază de la garsoniere la apartamente cu trei camere, completate cu facilități moderne, precum un centru de fitness, bucătării în aer liber și o pistă pentru câini.

Pe lângă noile spații rezidențiale și de vânzare cu amănuntul, proiectul include, de asemenea, unități modernizate de parcare. Se depun eforturi pentru a refolosi materialele existente, pentru a minimiza deșeurile și pentru a reduce impactul reamenajării asupra mediului. În ciuda invaziei de zombi din trecut, obiectivul acestui proiect ambițios este de a da o nouă viață mall-ului îmbătrânit și de a crea un spațiu comunitar vibrant și conectat, de care vor beneficia atât rezidenții, cât și vizitatorii.

Citiți întreaga povestire

Dincolo de pânză: proiectele inspirate de Van Gogh abordează schimbările climatice

Firma de arhitectură MVRDV cu sediul în Rotterdam a găsit o modalitate unică de a face legătura între renumitul pictor Vincent Van Gogh și problema presantă a schimbărilor climatice. În colaborare cu Fundația Van Gogh Homeland, cu parcul tematic Efteling și cu administratorii regionali, MVRDV a dezvăluit planuri ambițioase pentru o serie de proiecte majore în sudul Țărilor de Jos, printre care se numără Experiența Van Gogh Homeland, Bienala Van Gogh Homeland și Atelierul Van Gogh Homeland.

Acestea prezintă instalații precum „super dune, turnuri de horticultură, camere de ploaie și case de sănătate” temporare, care imersează vizitatorii în efectele schimbărilor climatice. Prima bienală, programată pentru anul 2025, va prezenta expoziții în aer liber inspirate de schimbările climatice și de viziunea lui Van Gogh asupra peisajului din Brabant.

Potrivit lui Winy Maas, co-fondator al MVRDV, intenția nu este de a le ține vizitatorilor lecții despre schimbările climatice, ci mai degrabă de a le oferi o înțelegere experimentală a impactului acestora. Ce modalitate mai bună există de a transmite acest mesaj urgent decât prin intermediul artei captivante a lui Vincent van Gogh, care va inspira cu siguranță vizitatorii cu poveștile sale convingătoare.

Descoperiți proiectul