Ferestrele și ușile Elegant sunt deja certificate
O casă pasivă combină confortul ridicat cu un consum extrem de redus de energie. Conceptul unei astfel de case pornește de la un set de principii ce trebuie urmărite și îndeplinite pentru obținerea unei amprente energetice scăzute. Aceste principii nu se referă la elemente estetice, o casă pasivă având o imagine ce depinde doar de conceptul creat de arhitect și agreat de beneficiar. Dacă unele elemente secundare de construcție nu au nicio restricție specială dincolo de respectarea normativelor în vigoare, sunt totuși câteva produse ce necesită agrementarea pentru case pasive. Ferestrele și ușile unei case pasive, de exemplu, trebuie să aibă o astfel de certificare obținută în urma unor teste specifice.
Caracteristicile principale ale unei case pasive sunt standard, indiferent de zona climatică în care se încadrează aceasta (din zona foarte caldă, adesea umedă, până în zona arctică). Totuși, măsurile ce trebuie asigurate prin proiectare (PHPP) diferă de la zonă la zonă sau în funcție de dimensiunile clădirii și condițiile locale de orientare.
Necesarul de încălzire al spațiului nu trebuie să depășească 15 kWh/mp/anual sau 10 W/mp în perioadele de vârf, pentru suprafața locuibilă.
Necesarul de răcire al spațiului în mare este similar necesarului de încălzire, cu o ușoară suplimentare pentru dezumidificare, acolo unde este cazul.
Necesarul de energie primar nu trebuie să depășească 120 kW/mp/spațiu locuibil/anual pentru asigurarea încălzirii, răcirii, ventilării, apei calde menajere sau consumului general domestic.
Etanșeitatea spațiului trebuie să asigure o pierdere de maximum 0.6 schimburi de aer/h la o presiune de 50 Pascali, certificată la fața locului în regim normal și de presiune.
Confortul termic trebuie asigurat permanent, în toate spațiile locuibile, nefiind admisă o depășire mai mare de 25oC într-o perioadă mai lungă de 10% din totalul orelor, anual.
Izoterma de 12.6oC arată izolarea deosebită a profilelor Elegant Deceuninck. Suprafața interioară caldă preîntâmpină formarea curenților de aer rece sau a condensului.
Condiția de bază pe care trebuie să o îndeplinească ferestrele și ușile într-o casă pasivă este ca Uw (coeficientul de conductivitate termică a ferestrei) să nu depășească 0.80 W/mpK. Astfel, ansamblul ferestrei trebuie să ofere coeficienți de rezistență termică foarte buni pentru fiecare element în parte: profilele de ramă și cercevea, pachetul de sticlă inclusiv bagheta aferentă. Dimensiunea panoului de fereastră influențează Uw. Știind că Ug (coeficientul de conductivitate termică a pachetului de geam) este mai mic decât cel al profilelor, cu cât dimensiunile ferestrei sunt mai mari, cu atât scade procentul suprafeței profilelor din suprafața ferestrei, implicit Uw este mai mic. Temperatura sticlei la fața interioară a ferestrei nu trebuie să scadă sub 17oC în zilele cele mai friguroase, fără aport de încălzire în apropiere sau sub fereastră. Montajul ferestrelor în cadrul peretelui este de asemenea foarte important. Trebuie asigurată etanșeitatea conturului ferestrelor, atât la interior cât și la exterior, cu benzi speciale de montaj.
Profilele Elegant și Elegant ThermoFibra Infinity sunt certificate pentru a fi utilizate la case pasive. În funcție de eficiența pachetului de sticlă, profilele Elegant pot fi utilizate la case pasive în zonele cald-temperate, în zonele reci-temperate sau reci (cum este cazul României). Coeficientul Uf atinge valoarea de 0.88 W/mpK, calculat conform ISO 12412-2 metoda Hot box, cu un pachet termoizolant de 44 mm. Un pachet de sticlă cu 3 foi, insert de gaz inert – argon, cu dimensiunea de 44 mm si cu baghete “warm-edge”, poate atinge Ug = 0.6 W/mpK. Rezultă Uw mai mic de 0.80 W/mpK. Faptul că profilele Elegant sunt zvelte, aportul suprafeței ansamblului de profile este cel mai redus în cadrul total al ferestrei. Pachetul de sticlă poate ajunge la 70 mm, acesta fiind încă un factor prin care Uw poate fi îmbunătățit, prin utilizarea unor pachete de sticlă cu eficiență termică foarte ridicată.
Utilizarea ferestrelor și ușilor Elegant se poate face și la clădiri renovate sau clădiri noi care nu au fost neapărat proiectate ca și case pasive. Economia generică de energie, durabilitatea, paleta largă stilistică fac din achiziția acestora o investiție inteligentă.
Dacă doriți mai multe informații, sprijin în conceperea unui tablou de tâmplărie, a detaliilor specifice pentru racordarea ferestrelor cu pereții caselor pasive sau chiar asistență la montaj sau la verificarea parametrilor la punerea în operă sau recepția acestora, nu ezitați să ne cereți sprijinul.
Producător de ferestre? Arhitect sau designer de interior? Constructor sau montator? Găsește mai multe informații accesând linkul elegant.deceuninck.com/ro.