INDUSTRY DIGEST APRILIE 2021

Această ediție din luna aprilie a Industry Digest analizează mai îndeaproape un nou instrument de măsurare a eficienței energetice în Franța, o declarație comună fermă privind construcțiile ecologice în Olanda, viitoarele reglementări în materie de siguranță la incendii din Belgia și povestea de succes a spitalelor modulare pentru COVID din România.

Grupurile olandeze din domeniul construcțiilor și de mediu fac apel pentru locuințe ecologice

Se preconizează ca Olanda să primească aproape un milion de locuințe noi în următorul deceniu. Întrebarea pe care și-o pun astăzi numeroase organizații este: care va fi impactul ecologic? Pentru a se asigura că nu va fi pus în pericol caracterul ecologic al orașelor și comunităților olandeze, un grup de dezvoltatori imobiliari, bănci și organizații de mediu și-au unit forțele pentru a face o declarație fermă. Aceștia consideră că a sosit momentul pentru a stimula biodiversitatea țării, în loc de a o reduce.

Printre participanți se numără organizații de mediu precum Natuur & Milieu, NL Greenlabel și Asociația olandeză de protecție a păsărilor. Însă și-au exprimat angajamentul și companii mari de construcții precum Volkerwessels, Ballast Nedam, BAM Wonen și Heijmans.

Printre participanți se numără organizații de mediu precum Natuur & Milieu, NL Greenlabel și Asociația olandeză de protecție a păsărilor. Însă și-au exprimat angajamentul și companii mari de construcții precum Volkerwessels, Ballast Nedam, BAM Wonen și Heijmans aici.

Dutch government pressured to ‘build for nature’

Proiectul francez SEREINE a introdus o nouă metodă de măsurare a energiei, care ar putea deveni de mare valoare pentru întregul sector energetic. Proiectul este singura metodă operațională care permite măsurarea fiabilă în mai puțin de 24 de ore a performanței termice a unei clădiri. Pentru toți cei implicați în eficiența energetică – de la dezvoltatori și deținători de proiecte la autorități publice – această metodă ar putea fi cu adevărat revoluționară.

Parteneriate în întregul sector

SEREINE este un proiect ambițios din cadrul programului PROFEEL pentru inovare în favoarea economiilor de energie în clădiri și locuințe. Acesta este condus de Agenția pentru calitate în construcții (AQC) și coordonat de Centrul științific și tehnic francez pentru construcții (CSTB).

La proiectul SEREINE lucrează din anul 2019 peste 20 de cercetători și tehnicieni de măsurare, repartizați în 7 organizații publice și private de cercetare. Echipa colaborează cu reprezentanți ai întregului sector de renovare, de la întreprinderi și meșteșugari, la birouri de proiectare și arhitecți, până la deținători de proiecte și operatori de măsurare. Obiectivul principal al proiectului este, în mod evident, crearea unor noi metode de măsurare a eficienței energetice, care să răspundă nevoilor tuturor părților din sector. Citiți întreaga poveste aici.

New energy efficiency measurement tool

Explicarea noilor reguli de siguranță la incendiu

Siguranța la incendiu este un punct crucial de atenție în sectorul construcțiilor din prezent. Atunci când incendiul de la Grenfell Tower din Londra a șocat lumea în anul 2017, numeroase grupuri de experți au început să lucreze la propuneri și la noi reglementări care să asigure o mai mare siguranță a clădirilor în caz de incendiu. În Belgia, un nou set de reglementări este acum gata să fie pus în aplicare.

Pentru a conștientiza și a explica această nouă legislație viitoare din Belgia, Federația națională a constructorilor care folosesc aluminiu (FAC) a organizat recent un seminar digital pe această temă. Sven Eeckhout, care este Manager senior de proiect la Departamentul de acustică, fațade și tâmplărie al Centrului științific și tehnic pentru companiile de construcții (WTCP), analizează în detaliu viitoarele reglementări privind siguranța la incendiu a fațadelor. Se preconizează ca aceste noi reguli să fie publicate într-un Decret regal din toamna anului 2021, cu scopul de a intra în vigoare cel târziu la 1 iulie 2022. Citiți întreaga poveste aici.

New Belgian fire safety regulations explained

Studioul român de arhitectură a proiectat peste 23.000 m2 de spitale modulare pentru COVID

Tessaract, studioul românesc de arhitectură specializat în domeniul îngrijirii sănătății, a proiectat în total 7 spitale modulare de la izbucnirea anul trecut a pandemiei COVID. Aceste spitale, în care pot fi tratate cazurile grave și medii de pacienți cu COVID-19, au fost realizate din containere care altfel ar fi rămas goale și nefolosite în porturile țării.

Raluca Șoaita, fondatoarea Tessaract Architecture, afirmă că echipa nu a ezitat să acționeze atunci când pandemia a ajuns în vestul Europei la începutul anului 2020. Studioul a reușit să construiască primele construcții modulare la un cost redus, începând de la 6.000 de euro pe container. Arhitecții consideră că aceste module pot fi reutilizate în viitor și în alte sectoare, cum ar fi logistica, industria și agricultura. Citiți întreaga poveste aici.

Modular COVID hospitals rise in Romania